Ik ben sterfelijk

Ingrid van Schieveen

Wat betekent sterfelijkheid voor jou?

Voor mij geldt: iedereen gaat dood als zijn of haar leven erop zit. Dat is een feit. En daarna? Ben ik eigenlijk niet zo mee bezig.

Wat ik heel belangrijk vind is dat je je leven hebt geleid, zoals je graag wilde. Geen spijt op je sterfbed 😉

Ook dat je laatste fase, je sterven en je afscheid past bij wie je bent, omringd door de mensen waar je van houdt.

Heb je er altijd zo over gedacht?

Nee.

Door het overlijden van mijn moeder, 4 jaar geleden, ben ik er meer bewust van geworden.

Mijn moeder was een hele zelfstandige vrouw, die de touwtjes graag in handen had. Door haar ziekte, Parkinson, moest ze steeds meer uit handen geven. Dat paste totaal niet bij haar.

Dus heeft ze gekozen voor euthanasie. Het “heft” in eigen hand genomen. Daarnaast het afscheid, de crematie is gegaan zoals zij heeft gewild, passend bij haar.

Waarom doe je wat je doet?

Ik werk als vrijwilligster in een hospice. Heel dankbaar werk. Zo fijn om mensen te kunnen laten genieten van de kleinste dingen.

Daarnaast heb ik de opleiding stervensbegeleiding gedaan en nu volg ik de opleiding rouw/afscheidsfotografie. Ik weet/ ervaar zelf hoeveel steun ik aan foto’s heb.

En daarmee kom ik op de volgende vraag:

Wat is jouw missie?

Ik ben mijn eigen bedrijfje aan het opzetten en ik hoop dat ik beelden kan nalaten/ herinneringen maken voor de nabestaanden. Het kan een steun zijn in je rouwverwerking. En meer.

Hoe wil je helpen?

Of ik kan helpen? Ik kan en wil het verdriet niet wegnemen. Maar ms kan ik met beelden iets moois nalaten voor desbetreffende.