Ik ben sterfelijk

Wat betekent sterfelijkheid voor jou?

Ik geloof dat het leven slechts een leerschool is en we hier op aarde zijn om thema’s uit te werken. Ons lichaam is ons voertuig ons gevoel ons kompas. Als je tijd erop zit wat betreft je aardse bestaan, mag je loslaten. Als ik mijn laatste adem uitblaas, sterft mijn lichaam, maar ik leef voort.

Heb je er altijd zo over gedacht?

Ik heb altijd gevoeld, ervaren dat er meer was tussen hemel en aarde. Toen mijn broer op twintigjarige leeftijd plotseling overleed, overkwamen mij dingen die ik niet kon verklaren. Dit heeft geleid tot een enorme zoektocht die zich nog altijd ontwikkeld.

Door de tegenslag in mijn leven heb ik eenzaamheid ervaren. Ik heb ervaren hoe helend het is als alles er mag zijn: mijn verdriet, mijn boosheid en mijn angst. Ik mocht al mijn maskers afzetten en leven wie ik werkelijk ben. Er ontstond acceptatie en vrede in mij.

Waarom doe je wat je doet?

Ik ben de dood vaak tegengekomen zowel in mijn naaste omgeving als in mijn werk in de zorg. Toen ik twee en half  was kreeg ik een broertje dat enkele dagen na zijn geboorte overleed. Er is nooit met een woord over gesproken. In intensieve innerlijk kind trainingen  kwam dit er op latere leeftijd allemaal uit. Ongelofelijk wat een impact dit heeft gehad. Hier is een sterke overtuiging geboren. We moeten praten over de dood!

Ook vind ik dat de dood veel te medisch benaderd wordt. Uiteraard ook van groot belang maar ik voelde de behoefte mij vooral te richten op de begeleiding. Sinds kort ben ik gestopt in mijn baan in de zorg en ben ik een eigen praktijk gestart in stervensbegeleiding. Ik begeleid mensen die door ziekte of ouderdom in de laatste levensfase zijn gekomen.

Wat is jouw missie?

Sterven is nog altijd een taboe. Mijn missie is dat alles er mag zijn ook de dood. Afscheid nemen van het leven is meer dan een medische aangelegenheid. Het raakt de hele mens en zijn omgeving.

Hoe wil je helpen?

Ik wil er graag zijn voor mensen die ondersteuning willen in de laatste levensfase. Ik wil mensen helpen zich voor te bereiden op de dood. Ik wil de dood bespreekbaar maken.

Ik heb bewust losgelaten waar ik mee bezig was en ben heel benieuwd wat er nu op mijn pad gaat komen. Daar ga ik op inspelen.