Ik ben sterfelijk

Wat betekent sterfelijkheid voor jou?

Sterfelijkheid betekent voor mij dat er een moment komt dat het lichaam sterft. De hersenen die deel uitmaken van het lichaam sterven ook. En wat ik vermoed maar natuurlijk niet zeker weet is dat de inhoud van de hersenen, de geest, niet sterft en doorgaat met het bewustzijn. 

Heb je er altijd zo over gedacht?

Tot mijn 45e was ik agnost; als je sterft is er niets meer. Lichaam en geest zijn dood. Door het gebruik van psychedelica en de ervaringen die ik daarbij heb opgedaan ben ik anders naar sterfelijkheid gaan kijken. De wereld van het niet-zichtbare en de wereld van meditatie zijn voor mij opengegaan. De zoektocht naar wat er gebeurt als je doodgaat begon. En die boeiende zoektocht is nog lang niet ten einde :-).

Waarom doe je wat je doet?

Sinds een jaar of acht werk ik in de terminale zorg. Ik voel me als een vis in het water bij mensen die sterven. Voor hen zorgen, rust en liefde inbrengen is iets wat mij in die setting natuurlijk afgaat. Ik kan dus bijna niet anders. En in het jongeren hospice Xenia, waar ik nu werk, kan ik ook nog wat van mijn ervaring uit het bedrijfsleven inzetten.

Wat is jouw missie?

Mijn missie is het verspreiden van: Liefde voor sterven – Bewust sterven – Sterven in bewustzijn

Hoe wil je helpen?

Tot oktober 2022 heb ik weinig ruimte ivm de opleiding verpleegkunde (4) die ik nu volg om dit werk ook in de toekomst te kunnen blijven doen. Ik schrijf verhalen over ervaringen die ik in de terminale zorg opdoe; veelal verhalen die de schoonheid van het sterven laten zien. Die verhalen kan ik delen. Bij Xenia zijn we net een project gestart ‘Alles is Bespreekbaar’ waarin ik het onderwerp Rouw onder mijn hoede heb. We werken samen met de geestelijke verzorging en met uroloog uit LUMC. Hieronder het probleem dat we signaleren en de oplossing die we voor ogen hebben. Het project kan ik delen en wie weet ervaring uit het netwerk meenemen.