Ik ben sterfelijk

Winny Bos initiatiefnemer Wij zijn sterfelijk

Wat betekent sterfelijkheid voor jou?

Dat ik een ziel ben, die al op reis is geweest in een eerder leven en ervoor heeft gekozen om weer terug te keren op deze aarde. Mijn gezin van herkomst koos ik uit om mijn gewenste lessen te ontvangen. Als de laatste adem eenmaal daar is houdt het voor mij niet op.

Heb je er altijd zo over gedacht?

Niet precies in de woorden zoals in voorgaande vraag beschreven. Fascinatie voor de dood of in de woorden van dit initiatief sterfelijkheid zijn er al sinds mijn 7e. In de krant las ik de overlijdensadvertenties en die ervaarde ik als een copy paste verhaal. Om te ontdekken wie de overledene was, probeerde ik met de ‘ondertekening’ uit te vinden wie er was vertrokken. En zo reisde ik mijn leven waarin met grote regelmaat sterfelijkheid aan mijn deur klopte. In allerlei verschillende omstandigheden zoals zelfgekozen dood, verwachte dood, fataal ongeluk, doodsangst ervaring en de uitvaarten die ik als uitvaartverzorger mocht verzorgen, leerde ik steeds meer over mijn sterfelijkheid. Dat resulteerde in dat ik steeds meer ging leven in het hier en nu.

Waarom doe je wat je doet?

Door met mijn sterfelijkheid te leven ervaar ik hoe ik daarmee mijn leven verrijk. Daar wil ik anderen ook bewust van maken. Zijn met je sterfelijkheid brengt schoonheid in je leven.

Wat is jouw missie?

Mijn missie is om het levenseinde doodnormaal te maken.

Hoe wil je helpen?

Ik wil het gesprek aangaan over het levenseinde en daarom ben ik dit initiatief Wij zijn sterfelijk gestart. Middels de creatie van deze community met gelijkgestemden gaan we het gesprek aan over de dood, het levenseinde en het sterven. Net welk woord voor de lezer past.

Dat doe ik ook met mijn werk als levenseinde doula. Mijn begeleiding als wijze dienende vrouw omvat dat wat door de medische zorg niet wordt ondersteunt. Je moet dan denken aan praktische, maar ook mentale, emotionele en spirituele aanwezigheid.

Om mensen in hun eigen omgeving het gesprek te laten starten maak ik mijn podcast Doodnormaal. Hierin spreek ik met professionals die in aanraking komen met de dood en hoor je persoonlijke verhalen over het levenseinde. Zo is het mogelijk dat iedereen die behoefte heeft aan verhalen deze tot zich neemt. Bedoeld voor Nederland is deze al de grenzen over en wordt nu wereldwijd beluisterd.

Samen met een aantal collega ondernemers creëer ik het jaarlijks terugkerende congrestival Nieuw bakje troost van oude tradities naar nieuwe rituelen in het laatste weekend van oktober. Een plek waar standhouders in gesprek gaan over de mogelijkheden en waar lezingen zijn om je kennis te verrijken.

Mijn creativiteit rondom dit onderwerp is nog lang niet uitgeput en mocht je meer willen weten over wat ik doe en wanneer dan lees je daarover meer op www.doulawijzer.nl